2020. máj 25.

Változások szele

írta: Gabe B.
Változások szele

Ahogy az szembetűnő lesz, igyekszek hátat fordítani az eddigi image-nek, még az oldal szintjén is. Nem fogom részletezni miért és hogyan, de muszáj vagyok kicsit nyitni. Kicsit kevésbé motorosnak beállítani magam... Vagy tudom is én... 

Én még mindig annak tartom magam, de tudom jól hogy ez nem illik bele a sztereotip motoros image-be. Ez van, nem is megyek ennek ellen. Inkább a blogot nyitom kicsit, hogy ne legyen skatulya feeling. Ennyi idő után fogalmam sincs miről szeretnék írni, akarok e egyáltalán, van e értelme. Feleslegesen rabolni az időtöket nem szeretném, ha mégis úgy érzitek, sajnálom.

Csak azt tudom hogy nem véletlenül vagyok még mindig itt a digivilágban. Facebook meg Insta nélkül, mellőzve a hashtag minden elemét. Nem érzem, és nem is éreztem szükségességét. Sőt. Útálatos dolognak tartom, mind a mai napig. Főleg hogy az egész hírközlés és információáramlás kifordult magából, magukat függetlennek kikiáltott médiumokról ne is beszéljünk. Ugye? Az egyik nagy videómegosztó pedig egyenesen siralmas lett... Kilátástalan...

De! Mert a kormányellenesség nem egyenlő a függetlenséggel! A független az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem függök azoknak a pénzétől sem, akik a reklámért fizetnek!

Független szabad sajtó... Van egy pár, akik ezzel reklámozzák magukat, és már már anarchista jelleget lehetne felfedezni bennük, de... valahol mindig kibújik a szög a zsákból... És az anarchia helyett választják a reklámfelület biztosítását... A jólfizetés fejében pedig clickbait címeket és cikkeket hoznak le... Szabad sajtó? Vagy megosztottságot generáló megosztásokra alapuló "újságírás"? Nem mindegy.

Újságírók, akik helyesírási hibákkal szántanak fel olyan témákat, amelyekhez -érezhetően -nem sok közük van. Nem is próbálnak meg komolyabban belemenni, ezzel azt sem mérlegelve, hogy hogyan és hány ember érzéseit sértik így. De a megosztás és polgárpukkasztás olvasottságot generál... Ennyi a játékszabály. Félreértés ne essék! Nincs bajom a szabad vélemények kinyilvánításával, sőt! De azt egy újságíró, ne egy médium égisze alatt tegye, hanem a saját blogjában, mert ott a helye. Mert külön van a hírközlés, és a vélemény nyílvánítása.

Úgy látom a ma újságírói ezeket valahogy keverik, és rosszul használják -bízom benne -jóhiszeműen. Objektív tényfeltárás helyett, olykor fröcsögő véleménnyilvánítás lesz a poszt. Mert ugye cikkről ebben az esetben nem beszélek.

Úgy hiszem mindig is lesznek, és mindig is voltak újságok és cikkek, amik alapján, -ahogy az elmúlt évtizedekben is -el lehetett dönteni melyik bal -, vagy jobboldali sajtó. De ezek sosem voltak függetlenek! Ha valakihez húzol, ha valakinek az ideológiáját közvetíted, már nem független vagy, csak egy szócső. Jobb esetben Kormánypárti, vagy Ellenzéki... Mert úgy gondolom hogy a kormányellenes megint más... És ezt is keverik olykor olykor...

Ha függetlennek akarsz látszani, akkor tényfeltáró cikk kell, olyan újságíróval, aki a véleményét képes mellőzni a cikkből, és képes úgy fogalmazni, hogy ne üssön át rajta a másokat hülyének néző szemlélet. Ha pedig ezt nem vállalod, akkor azt se vállald fel ország s világ előtt, hogy független vagy... Mert részrehajló írók közt sose születik objektív poszt. Cikk pedig végképp nem.

Arról pedig csak óvatosan értekezzünk, hogy a posztokba (cikkekbe sosem) miként rejtenek félelemkeltő "jól"megfogalmazott mondatokat, melyek szó szerint a valóságot tükrözik ugyan... De olvasás közben -magad se tudod miért -kiver a szarszeplő. Azután pedig csak pillogsz, hogy hát a másik oldal ugyanezt mondja... De mégis... Attól mégse akarok eret vágni...

Ezek miatt a dolgok miatt kezelek minden hírforrást fenntartással, és töröltem az olyan alkalmazásokat, amelyek a közösségi médiához tartoznak. Inkább olvasok egy Bloggert itt, vagy másutt, mint végignézzek egy videót, ahol arról megy a "heves" vita, hogy mit hogyan kellett volna csinálnia X-nek és Y-nak.

Hogy én miként tudok változtatni? Úgy kezelem a világot, ahogyan működnie kellene... Közösségi média nélkül, videómegosztó portálok nélkül. (Ez külön vagy egybe van írva???)

Olvasással, beszélgetésekkel, motorozással és biliárddal... Egy rum vagy kávé mellett.

Szólj hozzá